ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θέλουνε να αυξηθούν οι ώρες που θα λειτουργεί το ΕΣΥ και θα ανοίξουν απογευματινά χειρουργεία, στα οποία ο ασθενής που θα χειρουργείται θα πληρώνει από την τσέπη του τον χειρούργο και τον αναισθησιολόγο με μια απροσδιόριστη «μικρή αμοιβή».
Η δήλωση αυτή ανοίγει επισήμως την κερκόπορτα της κατάργησης της ελεύθερης και εντελώς «δωρεάν» πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, κάνοντας το να χάσει τον αμιγές δημόσιο χαρακτήρα του και να μεταλλαχθεί σε μερικώς ιδιωτικό.
Βέβαια η έκφραση «δωρεάν» είναι μόνο κατ’ επίφαση, αφού τα «φακελάκια» αποτελούν καθεστώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα σοβαρό μέτρο από καμία κυβέρνηση, ώστε να εκλείψουν.
Επισημαίνουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που δημιουργήθηκε με τον νόμο υπ’ αριθ. 1397/1983, (ΦΕΚ Α’ αρ. 143/7 Οκτωβρίου 1983), χαρακτηριστικό τμήμα του οποίου φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό το ΕΣΥ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και η πρόσφορα των υπηρεσιών υγείας βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του δημοσίου.
Τις πραγματικές συνέπειες αυτού του γεγονότος με τα απογευματινά χειρουργεία μπορούμε να τις αντιληφθούμε καλύτερα, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι λίστες αναμονής για πρωινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια!
Είναι λοιπόν φυσικό με αυτή την ρύθμιση, η αναμονή για χειρουργείο να ξεπεράσει τα δύο χρόνια, καθώς οι περισσότεροι χειρουργοί θα προτιμούν να χειρουργούν το απόγευμα, με την έξτρα πληρωμή από τον πολίτη, παρά στα πρωινά χειρουργεία τα οποία θα είναι απολύτως δωρεάν.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται και άλλη τραγελαφική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς του δημοσίου να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές.
Μία τέτοια ρύθμιση μας ωθεί να απευθύνουμε μια ακαδημαϊκή ερώτηση στην αναπληρώτρια υπουργό υγείας, οι οποία είναι η εξής:
οι χειρούργοι που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά έχουν και ιδιωτικά ιατρεία,
λέτε ότι θα οδηγήσουν τους ασθενείς τους στο δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται ή στο ιδιωτικό τους ιατρείο;
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όλες αυτές οι κινήσεις του υπουργείου υγείας είναι σπασμωδικές και οδηγούν τους πολίτες της χώρας στις συνήθεις και διαρκείς ταλαιπωρίες σε λίστες αναμονής και στην συνεχή οικονομική αφαίμαξη.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, να τελειώσουν οριστικά οι πρακτικές και τα δόλια τερτίπια της κομματοκρατίας στο σύστημα υγείας της χώρας μας.
Η υγεία είναι πρωταρχικός τομέας της Πολιτείας και είναι υποχρέωση της για δωρεάν παροχή προς τους πολίτες της.
Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις για μία ολιστική κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών.
Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που θα καλύπτονται πλήρως από το πιο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, αλλά και θα σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα Πολίτη για τις πιο ιδανικές συνθήκες παραμονής εντός αυτών.
Τέλος η Πολιτεία οφείλει να κατασκευάσει τα νοσοκομεία σε περιβάλλον τέτοιο που να προάγεται η αισθητική των πολιτών σε ύψιστο βαθμό.
Επειδή σήμερα δεν έχουμε Πολιτεία, αλλά αποδεδειγμένα ένα κράτος εταιρία, η οποία έχει υποβιβάσει τους πολίτες σε υπηκόους, για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται καν, ο μόνος δρόμος για να υπάρξει η Πολιτεία αυτή είναι ο Πολιτικός Φορέας του Έθνους, η «Ελλήνων Συνέλευσις».
Η «Ελλήνων Συνέλευσις» έχει εξασφαλισμένα και δεσμευμένα άφθονα κεφάλαια, αλλά και ένα ιδανικό σύστημα αξιών, αρχών και πολιτειακών νόμων για να διαχειριστεί αυτά τα κεφάλαια και να υλοποιήσει τη Πολιτεία των Ελλήνων πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια